Европейски формуляр U1 (2024)

Table of Contents
Удостовение за периоди на осигуряване и заетост Използване на европейски формуляр U1 за получаване на обезщетение за безработица от чужбина, както и за прехвърляне на обезщетение за безработица в България Специални правила за схеми за самостоятелно заети лица Пример Безработен съм и ще търся работа в друга държава. Нуждая ли се от европейски формуляр U1? Какво е съдържанието на стандартизираният европейски формуляр U1? Попълване на данни за дохода Необходими документи за издаване на европейски формуляр U1, за получаване на обезщетение за безработица от чужбина ( прехвърляне на обезщетение за безработица в България ) Въвеждане на система ЕЕSSI Защо да изберете нас при консултирането на трудови мигранти при миграция в друга държава или възлагане на дейност по изготвяне на правен анализ на определено чуждестранно законодателство? Още информация по темата за живот и работа в Европа може да намерите в следните публикации: Европейски формуляр A1 ПТП в България и Европа

Какво е най-важното, което трябва да знаете за Вашия европейски формуляр U1, както и относно прехвърляне на обезщетение за безработица. Също така какво е най-важнотоза получаване на обезщетение за безработица от чужбина и прехвърляне на обезщетение за безработица в България?

Удостовение за периоди на осигуряване и заетост

Формулярът U1 удостоверява периоди на осигуряване и заетост, както и самостоятелна заетост в друга държава от ЕС. Te ще бъдат взети предвид за отпускането на обезщетения за безработица и не само.Преносимият европейски формуляр U1 е стандартизиран документ. Той е едноезичен – издаден на официалния език на всяка държава-членка на Европейския съюз, и е с точно определена форма и съдържание, поради което не се нуждае от превод, заверка и/или легализация. Обхватът на обезщетенията, които се регламентират от системата за координация на националните осигурителни системи в ЕС, е посочен в разпоредбата на чл. 3, ал. 1 от Регламент (ЕО) №883/2004.


Използване на европейски формуляр U1 за получаване на обезщетение за безработица от чужбина, както и за прехвърляне на обезщетение за безработица в България

Ако останете без работа, след като сте работили в държавата, където сте се преместили, и подадете искане за обезщетение за безработица там, данните от формуляра U1 може да са необходими за установяване на Вашето право на обезщетение за безработица. Същото важи и ако подадете искане за обезщетение за безработица във Вашата държава по пребиваване, след като сте работили в друга държава. Следователно, когато подавате искане за обезщетение за безработица при такива обстоятелства, може да се наложи да предоставите на службата по заетостта Вашия формуляр U1 при подаване на Вашето искане.

От 1 май 2010 г. за България и другите държави-членки на ЕС, Швейцария и Норвегия са в сила Регламент (ЕО) № 883/2004 за прилагане на системите за социална сигурност и Регламент (ЕО) № 987/2009 за установяване на процедурата за прилагането на Регламент (ЕО) № 883/2004.


Специални правила за схеми за самостоятелно заети лица


Когато се премествате в друга държава от ЕС, се препоръчва да се свържете с компетентната осигурителна институция. Чрез нея ще получите точна информация, винаги когато Ви е необходима, тъй като не всички държави от ЕС имат специална схема за самостоятелно заети лица.

Пример

Ако работите в Германия и сте останал без работа след 10 месеца, няма да може да придобиете право на обезщетение за безработица в Германия от Agentur fur Arbeit, защото в Германия за получаване на обезщетение за безработица се изисква да имате трудова заетост в Германия през последните 12 месеца . В същото време, ако предоставите на Agentur fur Arbeit формуляр PDU1 за предишни периоди на заетост от друга държава преди да се преместите в Германия, те ще бъдат взети под внимание и Вие ще придобиете право на обезщетение за безработица в Германия. Затова, ако живеете в България и смятате да се преместите в Германия или друга държава от ЕС, за да работите ще бъде от ваша полза да заявите издаване на европейски формуляр U1 случай, че нещо се обърка и останете без работа по-рано от предвиденото, или се нуждаете от признаване на осигурителни периоди за бременност или раждане например.


Безработен съм и ще търся работа в друга държава. Нуждая ли се от европейски формуляр U1?


Не. Ще получите формуляр U2, който дава възможност обезщетението за безработица да Ви се изплаща за определен период от време в другата държава.

Какво е съдържанието на стандартизираният европейски формуляр U1?

    • В първата графа се попълват личните данни за лицето, за което се отнася документа
    • Във втората графа се попълват периодите на заетост, както и периодите на самостоятелна заетост, ако има такива. Също така следва да се има предвид, че Референтните периоди са: Една година — ако документът се представя на институция на Люксембург, Две години — ако той се представя на институция на Италия, Исландия, Лихтенщайн или Швейцария. Италия може също така да поиска информация за пълната осигурителна история в чужбина на въпросното лице. За целите на институциите на Швейцария —четири години в случаите на отглеждане на дете или краткотрайна самостоятелна заетост. Три години — ако документът се представя на институция на Белгия, Гърция, Дания, Ирландия, Кипър, Португалия, Франция, Чешката република или Обединеното кралство. Повече от три години — ако документът се представя на институция на Финландия (20 години), Испания (6 години), Германия(5 години), Австрия (10, 15 или 25 години), Унгария и Словакия (4 години), Швеция (8 години), Полша (20 години), България, Естония,Латвия, Нидерландия, Румъния, Словения или Малта (общата осигурителна история). В някои случаи белгийската институция изисква информация за завършените осигурителни периоди. При необходимост, що се отнася до служителите на възраст 52 или повече години, институцията на Испания можеда поиска информация относно допълнителните периоди, предшестващи последните шест години.Във втората графа се попълва също и отпуск по майчинство или за отглеждане на дете; болест; лишаване от свобода; образование; военна или алтернативна гражданска служба; обезщетения за безработица преди началото на последната заетост.

Попълване на данни за дохода

Много важно е попълването на данните за доходите във втората графа, ако прехвърляте обезщетение за безработица в България. Ако данните за доходите не са непосредствено налични към момента на искането, попълващата настоящия документ институция оставя това поле празно и предоставя данните за доходите по-късно, ако се изискат. Референтни периоди във връзка с доходите, считано от края на последния период на заетост/осигуряване, Австрия, Испания — последните шест месеца; Чешка република — последна заетост; Естония, Франция, Нидерландия, Румъния, Унгария — последните 12 месеца; България — последните15 месеца; Германия, Словакия — последните 24 месеца; Полша — доходи от заетост и самостоятелна заетост, които не са осигурителни периоди; Кипър, Малта, Обединеното кралство — не е необходимо да се попълва.

  • В третата графа се попълва причината за прекратяване на заетостта, като се посочва дали заетостта е прекратена от страна на работодателя, по взаимно съгласие, уволнение по дисциплинарни причини, напускане на наетото лице по свое желание, изтичане на срока на договора или съкращение на щата.
  • В четвъртата графа на документа се посочва, ако има получени други плащания през този период, в петата графа се отбелязват данни, ако сте получили плащания за обезщетение за безработица досега, в шеста графа се отбелязва дали имате право на обезщетение за безработица според законодателството на държавата, която издава документа, а в седма графа се отбелязва данните на институцията издала документа.Като има и място за печат, но имайте предвид, че някой държави като Норвегия например, не поставят печат на този преносим документ.

Необходими документи за издаване на европейски формуляр U1, за получаване на обезщетение за безработица от чужбина ( прехвърляне на обезщетение за безработица в България )

При издаване на преносим европейски формуляр U1 в повечето държави освен заявление за издаване на документа е необходимо да предоставите документи удостоверяващи трудовият Ви стаж и доход, както и документ удостоверяващ причината за прекратяването на трудовата Ви дейност. В Холандия са необходими, документ удостоверяващ причината за прекратяване на трудовото правоотношение, последни фишове от заплата и годишно извлечение на доходите, в Германия е необходимо да се представи удостоверение от работодателя (Аrbeitsbescheinigung), в Румъния копие от трудова книжка, във Великобритания р45 или р60 т.н. Това се прави, за да се подпомогне дейността по издаване на документа от съответната социално осигурителна институция, както и да се сфери информацията за осигурителните Ви периоди в системата. Не забравяйте преди да напуснете страната, в която сте работили, да се снабдите с преносим документ „U1“ и след това да се регистрирате като безработен в 7-дневен срок в съответната служба по заетостта на приемащата страна (за България това е териториалната Дирекция „Бюро по труда“). В противен случай – ако сте пропуснали да се снабдите с преносим европейски формуляр U1 или ако изпуснете сроковете за регистрация – е възможно да загубите част или цялото следващо ви се обезщетение за безработица. След тази регистрация имате 3 месечен срок да предоставите Вашия преносим европейски формуляр.

Въвеждане на система ЕЕSSI

Правилата за модернизирана координация в Европейския съюз изискват данните в социалноосигурителните системи да се обменят по електронен път между институциите, като това ще се извършва чрез системата EESSI. С въвеждането на структурираните електронни документи се цели улесняване и повишаване на ефективността на обмена на данни между институциите. През юни 2017 европейската комисия пусна в действие централната система EESSI. Държавите членки разполагат с 2 години, за да започнат да използват EESSI и да свържат своите институции за социална сигурност с трансграничния електронен обмен. От 6 януари 2020 година системата стартира и в България и НОИ ще обменя необходимата информация по електронен път.

По-точен обмен на данни между национални органи:

– институциите за социална сигурност в ЕС ще използват стандартизирани електронни документи, преведени на техния език, което ще подобри многоезичната комуникация.

– С EESSI ще се въведат предпазни мерки, за да се гарантира, че обменяните данни са точни и пълни, а това ще помогне на институциите да се борят с измамите и грешките.

– С EESSI ще се оптимизира разглеждането на случаите, като се въведат стандартизирани електронни процедури, които институциите да следват. Това ще подобри допълнително правилното прилагане на правилата в областта на социалната сигурност.

Сигурна обработка на личните данни:

– С EESSI ще се въведе използването на обща сигурна инфраструктура за трансграничен обмен на данни между институциите в областта на социалната сигурност.

– Това ще даде възможност за обмен на съобщения между националните институции, но в рамките на системата няма да бъде създавана база данни за централно съхраняване на тези съобщения и лични данни. Съдържанието на съобщенията ще бъде достъпно само за съответните институции, а държавите членки ще продължат да носят отговорност за прилагането на високи стандарти на защита на данните в съответствие с правилата на ЕС.

– EESSI ще е в съответствие с най-новите стандарти в сферата на сигурността на информационните технологии.

Настоящата статия не представлява правно становище или правен съвет, съобразен с конкретна ситуация или субект, поради което авторът на статията не носи отговорност за предприемането на каквито и да е правни действия въз основа на съдържанието й.

Защо да изберете нас при консултирането на трудови мигранти при миграция в друга държава или възлагане на дейност по изготвяне на правен анализ на определено чуждестранно законодателство?

Нашият съвет е да се консултирате с добър адвокатпрактикуващ в страната на постоянното Ви местопребиваване още преди да е възникнал проблема, защото така ще защитите Вашите права и интереси възможно най-пълноценно. Целта винаги е да се спестят излишни нерви и емоции, както и допълнителни неудобства и неприятности. Ако Ви е нужно допълнително разяснение на процедури във връзка с миграциата Ви в друга държава или да бъде изготвен правен анализ на определено чуждестранно законодателство може да с обърнете към нас.Нашите услуги са съобразени с изискванията на клиента, за да отговарят на Вашите бизнес и индивидуални нужди.Ако имате нужда от консултация или искате да пристъпите към процедура по трансграничнаонлайн медиация, за разрешаване на трудови спорове, търговски спорове, семейни спорове, спорове за недвижими имоти, имате нужда от регистриран медиатор във Варна, медиатор в София или медиатор в Добрич, може дапосетите сайта mediationexperts.eu . Имате ли нужда от консултация или предоставяне на ефективни и лесно приложими софтуерни решения във връзка с изпълнение на изискванията на Директива (ЕС) 2019/1937 за защита на лица сигнализиращи за нередности свързани с нарушения на правото на ЕС, тогава може да посетите сайта whisblow.eu.

Източници:

Регламент (ЕО) № 883/2004

Регламент (ЕО) № 987/2009

Още информация по темата за живот и работа в Европа може да намерите в следните публикации:

Европейски формуляр A1

ПТП в България и Европа

Европейски формуляр U1 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carlyn Walter

Last Updated:

Views: 5685

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carlyn Walter

Birthday: 1996-01-03

Address: Suite 452 40815 Denyse Extensions, Sengermouth, OR 42374

Phone: +8501809515404

Job: Manufacturing Technician

Hobby: Table tennis, Archery, Vacation, Metal detecting, Yo-yoing, Crocheting, Creative writing

Introduction: My name is Carlyn Walter, I am a lively, glamorous, healthy, clean, powerful, calm, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.